Вести

Будите у току са најновијим дешавањима из Скроз добре

Како направити домаћи квасац?

ДОМАЋИ KВАСАЦ – рецепти и нешто више

У времену електричних пекара и куповног квасца, објавити рецепт за домаћи квасац дође као неразуман потез. Тачно је да се може купити и у радњи. Међутим, када се бавите здравим и одрживим животом, начин израде домаћег квасца, пише се на првој страни свеске са рецептима.

Kако то функционише?

Да ли знате да квасац заправо живи на биљкама?  Све докле год му је топло, влажно и има шта да једе, он ће живети.  Сво воће, поврће и житарице које једемо на себи имају квасац. Имајући то у виду, користећи различите биљке можемо добити и различити укус квасца а тако и хлеба који месимо.

Једноставним потапањем жељене биљке или житарице у воду, можемо извршити одвајање квасца па затим искористити ту воду  за израду теста. Вода и квасац покрећу процес ферментације, који даље помешани са брашном дају тесто за хлеб. У литератури ћете наћи и реч стартер, а у нашем народу се користи и реч маја, а ради се заправо о истој ствари.

Kако се прави природни квасац – рецепти:
Домаћи квасац од брашна

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kао што смо рекли, квасац је већ присутан на житарицама па у комбинацији са водом, он ће се одвојити и почеће ферментацију уз помоћ скроба из жита. Међутим, ми можемо убрзати процес додавањем шећера.

Да бисте направили квасац од брашна потребно је следеће:

1 шоља брашна
1 шоља млаке воде
Већа стаклена тегла или неки суд у коме ћете култивисати квасац. Није пожељно да буде од пластике.
1 кашика шећера, фруктозе или меласе (малтеxа) – опционо, ако желимо да се квасац брже ферментише . Не бисмо саветовали мед јер је он природан антисептик. Након ферментације, квасац ће појести шећер тако да не морате бринути.

Израда и коришћење:

Помешајте све састојке у компактну масу, покрити газом или фолијом и оставите на топлом, у близини радијатора или слично али не на њему, јер директна топлота убија квасац.

Процес ферментације траје од 3-7 дана у зависности које сте брашно користили и да ли се додали шећер. Готово је када с појаве мехурићи на њему и када осетите познат мирис врења.

За један килограм брашна биће вам потребно око две шоље домаћег квасца.

Ако планирате да редовно месите хлеб, можете у теглу са домаћим квасцем, сваки дан додавати по пола шоље млаке воде и брашна. Тако ћете га хранити сваки дан и имаћете константну производњу. Тада треба да мешате масу након додавања, па користите силиконску или дрвену варјачу. Пазите да вам у том случају треба већа тегла.

Ако не месите сваки дан хлеб, домаћи квасац може да се замрзне. Одмерите потребну количину за једно мешање па замрзните.Kад се одмрзне, квасац се употребљава на уобичајен начин.

Тесто од овог квасца спорије нараста па је најбоље замесити га увече а пећи ујутру.

Домаћи квасац од воћа

Kvasac3

Различито воће може се такође  користити за добијање квасца. Најбоље резултате смо добили са сувим грожђем па тако дајемо рецепт са њим. Да би се направио квасац потребно је

3-4 кашике сувог  грожђа (или неког другог воћа)
вода – прокувана или флаширана
1 већа тегла
1-2 кашике шећера – опционо, ако желимо да убрзамо врење

Поступак:

Ставити воће у теглу и насути воду. Тегла на врху треба да буде слободна два прста или 20% своје величине тј. 80% попуњена.
Прекрити теглу и оставити на собној температури. Овај процес ферментације траје пар дана.
Након пар дана, суво воће се испливати на површину а читава течност ће мирисати на вино. Појавиће се и мехурићи у течности. У овом моменту можете процедити течност и сместити је у фрижидер да би сте зауставили врење.
Kористе се око две чаше течности на килограм брашна.
Домаћи квасац од кромпира

krompir

Порекло овог рецепта кажу да сеже далеко у прошлост, чак пар хиљада година. Природни квасац који живи на кромпиру, користи се за добијање алкохолних пића попут водке али ми га можемо користити и за производњу хлеба.

Потрено је следеће:

1 кромпир средње величине (величине женске песнице)
4 шоље воде или око 1 литар
1 кашика шећера

Поступак:

  1. Опрати кромпир водом од земље и скувати га у несланој води. Не љуштити. Не користити детерџент.
  2. Kада је скуван, изгњечити га и додати шећер.
  3. Воду у којој је куван кромпир немојте бацати.
  4. Kада кромпир постане млак, додати му воду у којој се кувао. Требало би да буде око 1 литар мешавине.
  5. Прекрити и оставити на топлом да се ферментише. Готово је након 3-4 дана када се појаве мехурићи на врху.
  6. Процедити и чувати на хладном
  7. Потребно је око 2 шоље на килограм брашна.

Хлеб месити увече, а пећи ујутру. Или обрнуто. Из наше праксе најбоље је хлеб умесити увече па пребацити у плех у коме ће се пећи. До ујутру ће тесто нарасти и само је потребно испећи.

Пробајте.

Извор: https://jeftinoizdravo.wordpress.com/2014/11/07/domaci-kvasac-recepti-i-nesto-vise/

gtag('config', 'G-KPJM7NPY4F');