Вести

Будите у току са најновијим дешавањима из Скроз добре

Како је настао сендвич? Легенда о храни у којој свакодневно уживамо

Данас 03.11. се обележава светски дан сендвича, а ми ћемо вам испричати легенду о томе како је настао сендвич. Када већ свакодневно уживате у овој храни комбинујући разне намирнице, ред је и да сазнате ко је и како заслужан што данас уживате у овој храни.

Сендвич (Sandwich) је град у округу Кент у Енглеској, а име града произашло је из његове намене и његове славе, јер је био у питању трговачки град. Шта је реч „сендвич“ тада заправо значила? Реч сендвич је тада имала значење “Тржница на пешчаном тлу”.

Џон Монтагу је био четврти гроф овог малог енглеског града. Гроф је била краљевска титула која у суштини значи „поглавица“. Грофови су били као краљеви намесници над једном територијом. Како то бива, Џон је био познати љубитељ карташких игара. Прича се да је првобитно наредио да му се месо достави између две кришке хлеба како не би замашћеним рукама дирао карте, а и како не би морао да користи виљушку и нож током картања.

Када су људи у граду чули за ово, почели су да наручују храну уз реченицу „Исто као гроф сендвич“, а на крају је временом приликом наручивања само остала реч „сендвич“. Ово је само једна од легенди о томе како је настала храна у којој данас уживамо комбинујући различите намирнице.

У СкРоЗ добрим ПеКаРаМа можете свакодневно уживати у разним врстама сендвича који су припремљени за свачији укус. Наша топла препорука су српски или пица сендвич који одушеве свакога ко их први пут проба и увек им се враћа. Најбоља варијанта је да пробате све врсте сендвича из наше понуде и сами пронађете свог фаворита, а док уживате у неком од наших сендвича сетите се ове легенде и испричајте је некоме.

Запратите наше друштвене мреже и сазнајте све новитете које вам припремамо у наредном периоду.

gtag('config', 'G-KPJM7NPY4F');