Вести

Будите у току са најновијим дешавањима из Скроз добре

Француски хлеб

За вас који волите да вашу трпезу увек краси квалитетан хлеб, ово је прави рецепт за вас. Испробајте наш скроз добар рецепт за француски хлеб и уживајте у његовом укусу и хрскавој корици уз сваки оброк. Нека ваш дом замирише на топао и свеж хлеб!

САСТОЈЦИ:

За 3 векне

 • 1 шоља топле воде
 • ¼ кашичице сувог квасца
 • 1 шоља хлебног брашна (120 g)
 • 1 кашика раженог брашна (7 g)
 • ¾  шоље топле воде
 • 1 шоља топле воде
 • 360 до 390 g хлебног брашна (3 до 3 ¼ шоље)
 • 2 кашичице соли
 • 1⁄2 кашичица сувог квасца
 • 2 шоље коцкица леда

НАЧИН ПРИПРЕМЕ:

 1. За мешавину пре ферментације, помешајте 1 шољу топле воде и ¼ кашичице квасца да се лепо раствори. Оставите да одстоји 5 минута. У међувремену, у средњу чинију помешајте 1 шољу хлебног брашна и ражено брашно.
 1. Помешајте мешавину квасца. Додајте 1 кашику мешавине квасца у мешавину брашна. Одбаците преосталу мешавину квасца. Додајте ¾  шоље топле вода у мешавину брашна, мешајући док се не сједини. Прекријте пластичном фолијом и оставите да одстоји на собној температури 24 до 48 сати или док површина смеше не добије мехуриће.
 1. Додајте 1 шољу топле воде у мешавину брашна и мешајте док се не сједини. У већој посуди промешајте заједно 360 g (3 шоље) брашна за хлеб, со и 1⁄2 кашичице квасца. Додајте мешавину брашна са водом  у суву мешавину брашна. Мешајте док се не сједини.
 1. Окрените тесто на добро побрашњену површину. Месите тесто само неколико потеза (тесто ће бити веома лепљиво). Користите секач за тесто који помаже у одржавању тесто од лепљења за ваше руке. Покријте великом посудом и оставити да одстоји 20 минута.
 1. Месите тесто 3 до 5 минута још док не постане глатко, али и даље лепљиво. Ако је тесто превише лепљиво за рад, додајте до 30 g (¼ шоље) додатног брашна за хлеб (тесто ће бити влажније и мекше него што сте можда навикли). Ставите тесто у неподмазану већу чинију. Покријте посуду (не површину од теста) са пластичном фолијом, оставите да  расте док се скоро не удвостручи (2 до 2 и по сата).
 1. Окрените тесто на добро побрашњену површину, поделите тесто на трећине користећи свој секач за тесто (рукујте тестом веома нежно, покушавајући да не узнемиравате мехуриће). Користећи побрашњене руке, нежно формирајте сваки комад теста у правоугаоник (око 20×10 cm). Лагано побрашните површину теста са додатним брашном. Покријте сваки са крпом и оставите 30 минута да одстоји. У међувремену, лагано подмажите плех, најбољи је онај који има калупе за багет.
 1. Нежно побрашњеним рукама развуците сваки комад теста у 30 cm дугачак багет, рукујте тестом нежно да се не изгубе мехурићи. Ставите тесто у припремљени плех за багет. Покријте пешкиром и оставите да се диже док се не удвостручи (30 до 45 минута).
 1. У међувремену, ставите велики тигањ за печење или тигањ од ливеног гвожђа на доњој решетки рерне. Ставите камен за печење (опционо) на решетку изнад. Загрејати рерну на 230°C током 30 минута.
 1. Користећи оштар нож, направите три или четири 6 mm дубока дијагонална реза преко врха сваке векне. Ставите коцкице леда у тигањ и брзо ставите плех за багет на врели камен за печење у рерни. Пеците 20 до 22 минута или док не добије златно браон боју, хлеб звучи као да је шупаљ када се лагано куцне. Одмах уклоните из плеха, оставите да се охлади на решеткама.

Уколико вам делује превише компликовано овај рецепт за француски хлеб, посетите вама најближу Скроз добру пекару и уживајте у свежем и хрскавом увек скроз добром француском хлебу!

Пријатно!

Tags:
gtag('config', 'G-KPJM7NPY4F');