Вести

Будите у току са најновијим дешавањима из Скроз добре

Грисини

Представљамо вам скроз добар рецепт који ће вам пружити уживање у аутентичном италијанском укусу код куће. Грисини су једно од омиљених јела на италијанским трпезама, могу се сервирати као предјело, грицкалица уз аперитив или као прилог разноврсним јелима.

САСТОЈЦИ:

  • 1⁄2 шоље плус 2 кашике топле вода (одвојено)
  • ¼ кашичице сувог квасца
  • 3⁄4 шоље плус 1⁄3 шоље вишенаменског брашна (одвојено, плус још за посипање)
  • 3 кашике маслиновог уља (плус још за подмазивање)
  • 1 1⁄2 кашичице меда
  • 1⁄8 кашичице сувог квасца
  • 1⁄3 шоље хлебног брашна
  • 2 1⁄2 кашичице соли (одвојено)

НАЧИН ПРИПРЕМЕ:

  1. Помешајте ¼ шоље топле воде и ¼ кашичице квасца у посуди средње величине док се не раствори и добро сједини. Додајте 3⁄4 шоље вишенаменског брашна и мешајте рукама док се тесто добро не сједини, нежно месите смешу по потреби. Покријте и оставите да стоји на топлој собној температури док смеша не постане пуна мехурића, пенаста и благо киселкастог мириса, 4 до 6 сати.
  2. Kaда је одстајала додајте 1 кашику уља, мед, квасац и преосталу ¼ шоље топле воде плус 2 кашике, лагано месите око 30 секунди. Додајте брашно за хлеб, 2 кашичице соли и преостале 1⁄3 шоље вишенаменског брашна, месите док тесто не постане глатко и лагано еластично, 8 до 10 минута. Пребаците тесто у благо подмазану средњу посуду, покрити и оставити да одстоји најмање 8 сати или до 3 дана.
  3. Загрејте рерну на 176°C. Обложите 2 велика плеха папиром за печење. Тесто поделите на пола, а 1 део оставите са стране, покривен, у фрижидеру. Лагано побрашните радну површину и разваљајте преостали део теста у правоугаоник величине 30 x 17 cm. Исеците тесто на траке дужине 30 cm и 6 mm широке помоћу резача за пицу или ножа. Положите траке на удаљености од око 1 cm на припремљени плех за печење. (Избегавајте истезање трака током преношења.)
  4. Пеците грисине у претходно загрејаној рерни, по 1 плех, док нису чврсте на додир, 12 до 16 минута. Оставите грисинe да се охладe на папиру за печење око 10 минута. Поновите процес ваљања, сечења и печења са преосталим делом теста.
  5. Смањите температуру рерне на 150°C. Распоредите грисине у један слој на 2 плеха за печење. Вратите грисине у рерну по 1 плех за печење и пеците на 150°C док не порумене, 15 до 22 минута. Пустите да се грисине потпуно охладе на плеху, око 15 минута.
  6. Грисине равномерно покапајте са преостале 2 кашике уља, окрећите грисине рукама да би се премазале равномерно. Поспите равномерно са преосталом половином кашичицом соли. Оставите их да одстоје док не упију уље, око 15 минута.

НАПОМЕНА: Тесто за грисине може да се чува у фрижидеру до три дана, временом ће попримити више укуса. Али ако желите да кренете са печењем након само осам сати хлађења и даље ћете бити задовољни резултатима. Грисини се могу чувати у херметички затвореној посуди на собној температури до 2 дана.

Ако вам се свидео овај рецепт за грисине, имамо предлог за грицкалицу која ће вас сигурно освојити, а то је наш домаћи коктел ким!

Уживајте у сваком залогају!

gtag('config', 'G-KPJM7NPY4F');