Вести

Будите у току са најновијим дешавањима из Скроз добре

Плетеница са белим луком и рузмарином

Плетеница са белим луком и рузмарином је пециво које вреди пробати због свог специфичног укуса који јој даје бели лук. Ако волите да припремате производе од теста ово је прави рецепт за вас, уживаћете у припреми овог укусног производа који је настао спојем једноставних састојака, а прави тако савршен укус.

САСТОЈЦИ:

За 3 плетенице

  • 5 целих луковица белог лука
  • 2 кашичице маслиновог уља
  • ¼ шоље млевеног свежег рузмарина или 4 кашичице сушеног рузмарина
  • 1 кашика пилећег темељца
  • 9 до 9 1⁄2 шоље брашна за хлеб
  • 1⁄2 шоље шећера
  • 3 кесицe сувог квасца
  • 3 кашичице соли
  • 1 и по шоља дуготрајног млека
  • 1 шоља воде
  • 3⁄4 шоље путера (одвојено)
  • 1 веће јаје (собна температура)
  • 1 и по кашичица соли oд белог лука (помешајте кашичицу соли са пола кашичице белог лука у праху)

НАЧИН ПРИПРЕМЕ:

  1. Загрејте рерну на 218°C. Скините љуску са белог лука (не одвајајте ченове). Одрежите мало врх белог лука, остављајући корен нетакнут. Ставите га исеченом страном нагоре у малу посуду за печење. Попрскајте уљем и поспите рузмарином.
  2. Покријте и пеците док не омекшају, 30-35 минута. Оставите да се охлади 10 минута, омекшали бели лук истисните у чинију. Додајте пилећи темељац и лагано изгњечите.
  3. У већој чинији помешајте 3 шоље брашна, шећер и со. У шерпи благо загрејте млеко, воду и 1⁄2 шоље путера, па после додајте квасац. Додајте у суве састојке, мешајте док не омекша.
  4. Додајте умућено јајe и бели лук док не постане глатка смеса. Умешајте довољно преосталог брашна да добијете мекано тесто (тесто ће бити лепљиво). Окрените на побрашњену површину, месите док не постане глатко и еластично, 6-8 минута. Покријте и оставите да одстоји 10 минута.
  5. Окрените тесто на побрашњену површину, поделите га на трећине. Даље поделите сваки део на 3 дела, ваљајте рукама сваки комад у врпцу дужине 46 cm. Поставите те 3 врпце на подмазан плех и исплетите их у плетеницу, стисните крајеве да бисте запечатили и увуците их. Поновите са преосталим тестом. Покријте плетенице и оставите их на топлом месту док се не удвоструче, око 30 минута. Загрејте рерну на 180°C.
  6. Пеците 15 минута. Отопите преостали путера и додати мешавину белог лука и соли . Премажите преко плетеница. Пеците док не порумене, још 10-15 минута. Извадите их из плеха на решетку да се охладе.

Надамо се да вам се свидео рецепт и да ћете уживати у укусима топле и меке плетенице, обогаћене аромом белог лука и рузмарина. За све вас љубитеље врућих и укусних пецива имамо широку понуду сланих пецива, зато свратите до ваше најближе Скроз добре пекаре и употпуните ваш дан овим укусним производима.

Уживајте у сваком залогају!

gtag('config', 'G-KPJM7NPY4F');