Вести

Будите у току са најновијим дешавањима из Скроз добре

Штрудла – Занимљивости о овој посластици

Штрудла са маком или орасима? Вероватно најтеже питање на које треба да се одговори. Сигурни смо да сви волите традиционалне укусе ових сласних пецива, па ће вам и овај блог бити занимљив да сазнате нове информације о вашој омиљеној посластици. Из тог разлога ево неколико занимљивости:

– Порекло штрудле: Штрудла има древно порекло, а позната је већ вековима у различитим културама. Први записи о штрудли датирају из средњег века, а кроз историју је еволуирала и прилагођавала се различитим кухињама и укусима.

– Аустријски и мађарски утицај: Штрудла је позната као један од симбола аустријске и мађарске кухиње. Према неким изворима, штрудла је први пут створена у Средњој Европи, а специфично се повезује са територијом данашње Аустрије и Мађарске.

– Различите врсте пуњења: Може бити пуњена разним састојцима, укључујући воће, орашасте плодове, сир, месо, поврће и друге слане или слатке надеве. Све зависи о регионалној традицији и сопственим преференцијама.

– Техника израде: Израда традиционалне штрудле захтева посебну технику која се темељи на танком развлачењу теста. Танко тесто ваљате у слој који је готово прозиран, па тако штрудла постаје лагана и пахуљаста.

– Име штрудле: Реч „штрудла“ потиче од немачке речи „Струдел“, што значи „вртлог“ или „увала“. Назив вероватно потиче од изгледа штрудле кад је савијена и заролана, што ствара изглед вртлога.

– Најпознатија штрудла: Једна од најпознатијих и најцењенијих врста је „Апфелструдел“ или штрудла од јабука. Ова врста штрудле пуњена је сецканим јабукама, орасима, шећером и циметом, а често се послужује сa сладоледом. Има корене у аустријској и мађарској кухињи, али је постала популарна широм света. Надев се ставља на танко развучено тесто, а затим се тесто пажљиво увија и увлачи у облик ролне. Након печења, штрудла од јабука је хрскава споља, а унутрашњост је сочна и пуна укуса. Обично се послужује топла, посута шећером у праху и често уз сладолед или умак од ваниле.

– Регионалне варијације: Штрудла се може пронаћи у многим кухињама широм света, а свака регија има своје специфичне варијације и рецепте. Пример, у Словенији је позната „Прекмурска гибаница“, штрудла са више слојева и пуњена различитим надевима. „Прекмурска гибаница“ је специфична врста штрудле која потиче из словенске регије Прекмурје. То је вишеслојна штрудла која садржи слојеве теста и различита пуњења. Традиционални рецепт за Прекмурску гибаницу укључује четири различита слоја пуњења: мак, ораси, јабуке и quark (врста свежег сира). Сваки слој пуњења даје свој јединствени укус и текстуру.

– Штрудла у познатом филму: Постала је позната и захваљујући филмској сцени из класика „Моје песме, моји снови“. У тој сцени, Julie Andrews пева о омиљеној посластици коју је претходно учила децу како да је припреме, објављен 1965. године, постао је један од највољенијих филмских класика. Ова сцена постала је један од најпрепознатљивијих тренутака у филму, а повезивање штрудле са топлим и љубавним тренуцима још више је повећало популарност ове слатке посластице широм света.

Ове занимљивости о штрудли пружају увид у богату историју, разноликост и утицај овог омиљеног пецива широм света. Штрудла остаје симбол традиције, уживања у хрскавом и укусном тесту и разноврсних пуњења.

Има разних начина спремања штрудле и разних пуњења, а ми вам издвајамо нашу скроз добру верзију штрудле са маком. Свратите до Скроз добре пекаре и уживајте у укусима традиције!

gtag('config', 'G-KPJM7NPY4F');