Вести

Будите у току са најновијим дешавањима из Скроз добре

Хлеб са кромпиром

У потрази сте за новим и интересантним начинима припреме хлеба? Представљамо вам скроз добар рецепт за хлеб са кромпиром који ће вас освојити својим изузетним укусом и меканом текстуром.

САСТОЈЦИ:

  • око 280 g кромпира
  • 2 шоље воде
  • 1⁄4 шоље маргарина (исецканог)
  • 1 и по кашичица соли
  • 540 до 570 g вишенаменског брашна(4 ½ до 4 ¾ шоље)
  • 2 кесице сувог квасца (4 ½ кашичице)
  • 2 јаја

НАЧИН ПРИПРЕМЕ:

  1. Кромпир ољуштите и исеците на коцкице. У шерпу додајте кромпир и воду, када крене вода да кључа смањите топлоту. Поклопите шерпу и кувајте 12 до 15 минута или док не омекша. Оцедите и 1 шољу вруће течности где се кувао кромпир одложите са стране. Изгњечите кромпир.
  1. У мањој посуди комбинујте течност коју сте одвојили, путер и со. Оставите да се охлади.
  1. У већој чинији помешајте 240 g (2 шоље) брашна и квасац. Додајте смесу од течности и јаја. Умутите миксером најмањом брзином око 30 секунди, затим највећом 3 минута. Додајте кромпир и промешајте уз додавање што више преосталог брашна.
  1. Тесто пребаците на побрашњену површину. Месите тесто уз додавање брашна које вам је остало да се направи глатко и еластично тесто (6 до 8 минута). Обликујте тесто у лопту. Пребаците тесто у подмазану посуду, полако га окрећите да би се подмазало са свих страна. Покријте и оставите на топлом да надође, док се не удвостручи (1 до 1 и по сат).
  1. Затим извадите тесто и пребаците на побрашњену површину и поделите га у пола. Прекријте га и оставите да се одмори 10 минута. У међувремену подмажите плех.
  1. Обликујте сваку половину теста у векну. Ставите векне у припремљени плех. Лагано поспите врхове са мало додатног брашна. Покријте и оставите да нарасте на топлом месту док се не удвостручи (30 до 40 минута).
  1. Загрејте рерну на 190°C. Пеците 35 до 40 минута или док хлеб не звучи шупље када се лагано куцне (ако је потребно да спречите да превише потамни корица, покријте лабаво са фолијом последњих 15 минута). Одмах извадите из плеха, оставите да се охлади на решеткама.

Укусан, мекан и неодољив хлеб са кромпиром ће вас освојити на први залогај. Освежите своју рутину у кухињи и испробавајте овај рецепт. Не само да ћете уживати у припреми, већ и у мирисима који ће се ширити из ваше рерне.

За љубитеље кромпира из наше понуде издвајамо сарајевску питу кромпир. Такође можете да уживате у оброку по акцијској цени у којем добијате сарајевску питу, бухтлицу и јогурт по цени од 251 динар.

Пријатно!

Tags:
gtag('config', 'G-KPJM7NPY4F');