Још један рецепт вас чека да засладите вашу свакодневницу и учините сваки дан посебним. Његова сочна унутрашњост испуњена боровницама, обогаћена нотом наранџе чини га савршеним избором за било коју прилику. Рецепт за слатки хлеб са боровницама ће учинити да са осмехом уђете у кухињу и засучете рукаве!
САСТОЈЦИ:
- 240 g вишенаменског брашна (2 шоље)
- 1 шоља шећера
- 2 кашичице прашка за пециво
- ½ кашичице соли
- 1 јаје (лагано умућено)
- 1 шоља млека
- 1⁄4 шоље уља
- 1 кашика поморанџине коре
- 2 кашике сока од поморанџе
За фил од боровница:
- ¾ шоље свежих боровница
- 2 кашике шећера
- 2 кашичице кукурузног скроба
- 1 кашичица сока од поморанџе
- 2 кашике воде
За глазуру:
- 1 шоља шећера у праху
- 2 кашике сока од поморанџе
НАЧИН ПРИПРЕМЕ:
- Загрејте рерну на 180°C. Лагано подмажите калуп за хлеб величине 20×10 cm. У већој посуди промешајте заједно брашно, шећер, прашак за пециво и со. Направите рупу у центру ове мешавине брашна.
- У средњој чинији комбинујте следећих пет састојака (јаје, млеко, уље, поморанџину кору и сок). Сипајте мешавину одједном у мешавину брашна. Мешати само док се брашно не навлажи (тесто треба да буде са грудвицама). Пребаците пола теста у припремљени плех. Прелијте са филом од боровница. Користећи нож прошарајте фил од боровница по тесту. Равномерно распоредите преостало тесто преко фила.
- Пеците 50 до 55 минута или док чачкалица са којом боцнете хлеб не буде чиста када је извадите. Оставите калуп на решетки око 10 минута да се охлади, затим уклоните из калупа и оставите још да се хлади.
- У међувремену, за глазуру, у мањој посуди помешајте шећер у праху и 2 кашике сока од наранџе. Мутите док смеса не буде глатка (глазура треба да буде густа). Охлађен хлеб прелити глазуром и оставите да стоји 30 минута или док се не стегне.
ФИЛ ОД БОРОВНИЦА:
- У малом тигању промешајте заједно 2 кашике шећера и 2 кашичице кукурузног скроба. Затим умутите 2 кашике воде и 1 кашичицу сока од поморанџе све док не нестану грудвице.
- Додајте ¾ шоље свежих боровница. Кувајте на средњој температури, стално мешајући и лагано гњечите боровнице кашиком, док смеша не почне да кључа. Наставите са кувањем још око 1 минут. Склоните са рингле и оставите да се потпуно охлади.
Сигурни смо да сте уживали у спремању рецепта за слатки хлеб са боровницама, јер нема ништа лепше од тога када можете сами створити овакво задовољство и поделити га са вољенима.
Ако сте љубитељи боровница имамо за вас још један скроз добар рецепт, а то је чиз кејк боровница у чаши!
Пријатно!