Нема ништа лепше него када замирише врућ хлеб и када загризете хрскаву корицу у комбинацији са меканом средином. Припремили смо вам рецепт за скроз добар овсени хлеб, а такође можете и експериментисати са вашим омиљеним семенкама и додати у састав. Без даљег одлагања заврнимо рукаве и кренимо у припрему!
САСТОЈЦИ:
За 2 векне
- 350 ml јогурта
- биљно уља
- 2 шоље плус 2 кашичице овсених пахуљица (одвојено)
- 1⁄3 шоље смеђег шећера
- 1 1⁄2 кашичице соли
- 1 кесица сувог квасца
- 1 шоља млаке воде
- 5 до 5 1⁄2 шоља вишенаменског брашна
- 1 веће јаје (собне температуре, умућено)
НАЧИН ПРИПРЕМЕ:
- Помешајте 2 шоље овсених пахуљица, јогурт, смеђи шећер и со у чинији.
- У мањој посуди растворите квасац у топлој води, додати у мешавину овсених пахуљица. Додајте 3 шоље брашна, умутити док не постане глатко. Додајте довољно преосталог брашна да добијете мекано тесто.
- Пребаците на побрашњену површину и месите док не постане глатко и еластично, од 6 до 8 минута. Ставите у посуду подмазану уљем, а затим га једном окрените да бисте подмазали и врх теста. Покријте и оставите на топлом месту да се удвостручи, око 1 сат. Обликујте 2 векне, пребацити на подмазани плех за хлеб. Покријте и оставите да се диже док се не удвостручи, око 40 минута. Загрејте рерну на 180°C.
- Премажите јајетом и поспите преосталим овсеним пахуљицама. Пеците до златне боје, од 35 до 40 минута. Извадите из плеха и оставите да се охлади на решеткама.
Овсени хлеб је обавезна намирница на трпези за сваки оброк. Надамо се да сте уживали у припреми са вашим најдражима и да вам је кућа замирисала од свеже печеног хлеба. За оне које не могу да издвоје времена за припрему хлеба, препоручујемо вам да посетите вама најближу Скроз добру пекару и изаберете неки од наших хлебова без Е бројева и вештачких боја.
Пријатно!